top of page

Tu també et xoques amb el “sostre de vidre”?

En commemoració i com a reivindicació al proper dia 25 d'aquest mes de novembre, des del Servei d'Orientació Laboral Integral (SOLI UGT) hem preparat informació entorn a diferents formes de violència contra les dones que puguin donar-se en l'àmbit laboral que aniran essent publicades totes les setmanes a aquest blog.


Una de les formes de violència cap a les dones en l'àmbit laboral i que té una major invisibilització és el denominat “sostre de vidre”. Es tracta d'una barrera invisible que dificulta a les dones a accedir a llocs de poder a les empreses, organitzacions, associacions, etc.


Aquesta denominació té els seus orígens al discurs d'una consultora laboral, Marilyn Loden, la qual a una reunió l'any 1978 va defensar argumentant que, en general, les dones no aconsegueixen ascendir al món laboral per conseqüències derivades de la cultura, la qual obstrueix les seves aspiracions fomentant la manca d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones.


A què és deguda l'existència d'aquesta barrera transparent?


- El rol de les cures de la família i de la llar, derivades de les construccions socials del gènere, segueix essent prioritàriament responsabilitat de les dones. Per això, si no existeixen mesures de conciliació familiar i laboral reals, les dones tindran que continuar fent-se càrrec d'aquestes tasques sense poder optar a l'accés a aquests llocs de direcció dins de les jerarquies corporatives i empresarials.

- El nivell d'exigència de les dones sempre tendeix a ser major que el dels homes i segueixen havent de demostrar el doble que els homes per ascendir a la vida laboral, enfrontant-se als prejudicis relacionats amb la presa de decisions, la gestió d'equips, lideratge, etc.

- La cultura empresarial continua essent molt masculinitzada, establint xarxes on les dones poques vegades tenen accés.

- En general, poca o nul·la aplicació de la perspectiva de gènere a les polítiques empresarials de promoció i formació. Si a una entrevista de promoció interna del personal, la totalitat o la gran majoria de l’equip entrevistador és masculí, trobem una alta probabilitat de que la persona elegida per promocionar sigui un home.



Ara que sabem que existeixen, hem de rompre amb les barreres que se'ns presenten pel fet de ser dones!


El nostre programa -SOLI-UGT- compta amb la participació de SOIB i el cofinançament del Fons Social Europeu i té per objectiu la inserció en el mercat de treball de persones en risc d'exclusió social.

13 visualizaciones
bottom of page